8 december- julkalender!

De senaste dagarna har handlat en del om QR-koder. Här kommer lite tips på sidor där du kan göra riktigt snygga koder, för de där tillfällena då du känner att det vore roligt att kunna göra en kod i en fin färg till exempel.

På https://www.qrstuff.com/ kan du välja vilken färg din kod ska ha. Varför inte tomteröd, till exempel?

https://www.unitag.io/qrcode kan du anpassa formen på din QR-kod också, och välja om den ska ha mjukare linjer, hur ”ögonen”- rutorna i hörnen- ska se ut osv. Viktigt att testa om den funkar innan du ger den till elever, då det kan bli svårt att scanna koden om detaljerna blir för utsuddade.
Du kan också ladda ner html-koden till din egen qr-kod, så att du kan infoga den i en blogg till exempel, som nedan:

QR Code

På http://www.visualead.com kan du göra riktigt häftiga qr-koder. Sidan är dock lite krånglig och du behöver skapa ett konto och signa upp dig på deras gratisversion för att du ska kunna ladda ner din qr-kod. Värt besväret om du vill göra en julklapps-qr-kod dock.

https://www.qrcode-monkey.com/ har ett klart smidigt verktyg för att göra riktigt snygga qr-koder. Här kan du också välja på en rad olika möjligheter, både när det gäller färger, form och vilken typ av qr-kod du vill göra (text, webbadress etc).

Lite julkänsla i en qr-kod med stjärnor till exempel?

Här kan du se någon som tagit det ett steg längre: QR-code art! Just de där qr-koderna funkar inte att scanna, men det gör de här och de här! Googla gärna ”beautiful qr-codes” för mer inspiration. Det är också ett tillfälle att visa eleverna och diskutera varför vissa av de här konstnärliga koderna funkar och andra inte. Vad är det som krävs för att en kod ska fungera? Hur suddig kan den vara? Hur vet egentligen iPaden eller telefonen vad koden betyder?
Här kan du läsa mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/QR-kod

/Sanna

Kommentera