2 december- julkalender! Infografik och layout i klassrummet i Canva!

Tycker du att det är svårt att göra snygga dokument och affischer till klassrummet i Word? Isåfall: testa Canva! Där kan du, enkelt, genom att klicka och dra, skapa snygga dokument och bilder som du kan skriva ut eller lägga in i en blogg.

När du loggat in kan du välja på en rad förvalda format- eller skapa ett eget genom att trycka på ”mer”:
(Det finns också en hel del färdiga mallar för posters att ha i klassrummet, som du kan ladda ner och skriva ut direkt, eller modifiera så att de passar dina elever.)

Startsidan:

Du kan välja på färdiga format, eller bestämma själv vilka mått det ska ha genom att klicka på ”mer”.

Du kan välja en av Canvas befintliga layouter, och antingen bara ändra texten, eller flytta runt objekt genom att helt enkelt klicka och dra på dem.

Du kan byta färg, typsnitt, formatera text, dela upp designelement (om du till exempel vill flytta något, men upptäcker att då även text någon annanstans rör sig) eller ändra transparens på objekt.

Objekt som hör ihop blir markerade när du klickar på ett av dem.
Du kan också byta ut bakgrunden mot något helt annat. Den lägger sig då automatiskt bakom alla de andra objekten i bild.

Du kan också lägga till och ta bort olika designelement. Det finns en mängd former, mallar, illustrationer etc som du kan använda. Det mesta är gratis.

Det finns också en helt del bilder du kan använda gratis, men du kan också ladda upp en egen genom att klicka på ”överför dina egna bilder”.

När du laddat upp en egen bild drar du den till den bild du vill ersätta. Då anpassar den sig vanligtvis automatiskt till mallen, och får rätt format på en gång. Du kan dubbelklicka och dra den rätt om den inte är centrerad eller på något annat sätt inte stämmer med den del av bilden du vill ska vara synlig.

Om du vill rotera något element klickar du och håller inne musknappen på den runda symbolen, och vrider tills du är nöjd.

Du kan välja färdigmallade texter också, där du bara byter ut textinnehållet.

Det finns färdiga ramar, med olika former, som anpassar bilden automatiskt. Den här ramen delar in bilden i fem diagonala fält.

Här har jag dragit in bilden i ramen. Den anpassas automatiskt.

När du är klar laddar du ner dokumentet i det format du vill ha. Om du bara valt gratismaterial är det bara att ladda ned. Om du valt betalmaterial kan du ladda ner det med vattenstämpel.

Eftersom det mesta är gratis har elever också stor nytta av att använda Canva, till exempel för att göra inforgrafik. Enda nackdelen är att det krävs en inloggning för att använda verktyget. Det är också ett snabbt och enkelt sätt att göra lite roligare utskrifter än du kan göra i Word eller Pages.
 Jultipspromenaden från förra året är till exempel gjord i Canva.

Kommentera