Använda ljudbiblioteket på Youtube i iPad

Youtube är inte bara en sida för att ladda upp och titta på videoklipp. Man kan också jobba med sina klipp på olika sätt. En funktion som få känner till är att Youtube också har ett ljudbibliotek, med fria klipp att använda. Utbudet är inte enormt, men räcker långt i klassrummet, om eleverna till exempel gör filmer i iMovie och behöver bakgrundsmusik.

Ljudbiblioteket på Youtube.

Klippen går att hitta på https://www.youtube.com/audiolibrary.

Ljudklippen går att sortera på genre, instrument, längd, stämning, och laddas ned genom att man klickar på pilen efter klippet. Man kan också favoritmarkera låtar genom att klicka på stjärnan.
För att komma åt ljudbiblioteket krävs det att man har ett youtubekonto.

Ladda ner ljud
För att ladda ner klippen på iPad börjar man med att ladda ner appen Puffin, som är en gratisapp. I appen, som är en webbläsare som kan simulera att iPaden har Flash (vilket också gör den väldigt användbar i en rad andra situationer), skriver man in https://youtube.com/audiolibrary och loggar in med sitt youtubekonto. Välj sedan ljudklipp och klicka på nedladdningspilen.Nu kommer det upp ett erbjudande om att ladda ner. Man kan välja mellan att ladda ner till ”this device”, dvs iPaden eller till Dropbox.
Klicka på ”this device”.

Välj ”this device”.

Menyn fälls ut om man klickar på de tre prickarna högst upp (se bilden överst). 

De nedladdade filerna.

Uppgifter om den nedladdade fil du valt.

Välj vilken app du vill öppna ljudfilen i, tex iMovie.

Kommentera