Lektionsförslag till temaveckan

Skärmdump från NASAs gratisapp.

Ur Monster Physics

Såhär ser MathRacing ut. Barnen sitter på varsin sida om iPaden.

För dem som har idétorka inför temaveckan på Johannes vecka 11, då temat är det digitala klassrummet, finns här lite förslag på saker man kan göra. En del saker är stora projekt, andra är mindre projekt som går lättare att väva in i det vanliga, dagliga arbetet i klassrummet.

 • Få snurr på klassens blogg. Utse ett eller ett par barn per dag under veckan, som enskilt eller tillsammans ansvarar för att publicera ett inlägg den aktuella dagen. Med appen BlogPress (22 kr) är det lätt att blogga från paddan. Om man vill aktivera fler barn kan man låta några vara bildansvariga och några textansvariga varje dag. Då hinner alla känna sig delaktiga under veckan, och skapar nyfikenhet hos föräldrarna- vilket gör det lättare att få dem att besöka bloggen.
 • Gör berättelser i StoryBird. Läs mer om Storybird här.
 • Gör en analog uppgift av en digital övning: Låt barnen spela King of Math Junior, och sedan, med inspiration av uppgifterna där, rita liknande uppgifter till varandra.
 • Ladda ner appen Fornfynd (15 kr) för att ta reda på vilka Fornfynd som finns i er närhet. Besök platsen. Låt barnen skriva om hur de tror att det såg ut på tiden för fornlämningen. (En webbsida med karta över fornlämningar, med avancerad sökfunktion, finns också här http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html)
 • Skriv berättelser i Book Creator. Låt barnen rita eller måla illustrationer till sin berättelse, och fota teckningarna och lägg in i boken.
 • Låt barnen göra mattesagor till varandra i någon serieapp (tex ComicLife 38 kr, Strip Designer 22 kr, Comic Book 15 kr) , eller på t.ex webbsidan Toondoo
 • Dela in barnen i grupper, gör filmer på givet tema, till exempel ”berätta allt ni vet om de nordiska länderna”. För att göra övergångar osv kan de jobba i iMovie. För en budgetvariant: låt dem filma i en inbyggda filmappen.
 • Ge grupper av barn en historisk händelse, låt dem göra ett fejkat, filmat nyhetsinslag om det, som de visar upp för klassen sedan, för att lära dem om händelsen. Ge dem vissa bestämda parametrar som ska finnas med från början. Om man vill göra en film som ser ut som en gammal stumfilm, med högt tempo, pianoklink och ”skyltar” mellan klippen finns jätteroliga enkla appen Vintagio för 7 kr.
 • Låt klassen bli en tidnings- eller tv-redaktion för en dag. Låt hälften producera material för en tidning om det tema ni arbetar med just nu, medan den andra halvan gör ett tv-inslag. Låt dem spela experter- eller be andra vuxna på skolan spela experten.
 • Koppla iPaden till tavlan och använd appen Monster Physics, 7 kr, i fysiken och lös problemen tillsammans i klassen. Appen är rätt knepig,  och passar nog årskurs 5-6 bäst.
 • Pratar ni om rymden? Appen NASA är gratis, och har en mängd fantastiska rymdbilder och fin grafik som förklarar planeternas förhållanden. Titta också på appen Junior Astronaut, och filmerna från den.
 • Skriv berättelser enskilt eller i grupper, och låt barnen läsa in dem i appen GarageBand (38 kr). Låt dem lägga på passande ljudeffekter från de inbyggda effektspåren.
 • Öva på klockan, med appen Moji Klockis. 
 • Låt barnen tävla mot varandra med appen MathRacing, där man spelar mot varandra, två och två, och den som snabbast löser mattetalen (som går att välja svårighetsgrad på) går i mål med sin racerbil först. Roligt, och lite stressigt, men det går att välja olika svårighetsgrad för de olika barnen också, så ett barn som hunnit längre kan få svårare uppgifter än ett barn som inte hunnit lika långt, och ändå tävla mot varandra på rättvisa villkor.

Och glöm inte att det går bra att be mig att komma på lektionerna om ni vill ha hjälp med att genomföra något av det här– eller något annat! 🙂

  Kommentera