Mentimeter- omröstningar i klassrummet, eller visualiserad statistik

 Såhär ser sidan ut när en elev har röstat i en fråga.

Ett bra redskap för att få eleverna att arbeta med procent eller diagram är sidan Mentimeter (https://www.mentimeter.com/)
Den är ett praktiskt verktyg för att t.ex demonstrera hur en majoritetsomröstning går till, för att låta eleverna vara med och bestämma saker eller för att skapa matteuppgifter.
Praktiskt fungerar det så att du går in på sidan, och fyller i en fråga i frågefältet. När du lagt in din fråga får du välja på hur svarsalternativen ska vara utformade.Där väljer du ”single choice”, som är gratisvariantens enda alternativ. Efter det lägger du in svarsalternativen i fälten under, och väljer tema.Sedan väljer du att presentera frågan.
I högermarginalen visas nu en kod. Med den kan eleverna, från iPads eller smartphones, gå in på www.vot.rs och så skriver de in koden. Då ser de frågan på sin skärm och bara klickar i svar. Resultatet på din egen sida- som du alltså med fördel har uppe på tavlan under tiden- uppdateras i realtid.
Det går självklart att komma på massor av användningsområden för den här funktionen, men några exempel kan ju vara att låta eleverna rösta på olika saker ni ska göra i klassen, för att kolla om de kan svara på olika frågor om ämnen ni arbetat med, för att ge underlag till diagram som de gör själva osv. Den kan också vara ett bra sätt att få även de tystare elevernas åsikter att synas.
Viktigt att tänka på: Sidan fungerar INTE i Internet Explorer 8, så använd Firefox eller Google Chrome.

Kommentera