Göra en klassbok i Book Creator, steg för steg

 
Välj ett gemensamt format som alla eleverna skapar sin bok i.  Alla klassens böcker måste vara i samma format för att de ska gå att slå ihop. Det är också bra om man tex vill göra en blädderbar tidning på nätet.

Välj ett gemensamt teckensnitt för rubriker och brödtext. Bestäm antingen tillsammans eller själv vilket som ska användas och ge eleverna i uppgift att hela tiden kontrollera att de använder rätt typsnitt. hur de ändrar teckensnitt ser du längre ner!

Kom överens om hur ni vill att texten ska se ut i övrigt: Ska texten vara vänstercentrerad eller centrerad tex? Vänstercentrerad text är lättast att läsa.

Utforma omslaget. Genom att klicka på pluset i övre högre hörnet kommer det upp en mängd tilläggsval, såsom foto, kamera, text och ljud.

Här har jag valt en bild som låg i min kamerarulle på iPaden. Dem får man fram under alternativet ”Photos”. Jag kan välja att flytta den till den position jag vill ha den i, samt att krympa eller förstora den genom att dra i de blå punkterna på fotot. Jag kan också snurra fotot genom att ta med två fingrar och vrida på det.

För att lägga till text klickar man på plusset igen, och får fram funktionen ”text”. Där fyller du i vad det ska stå. Du kan sedan flytta den färdiga textrutan dit jdu vill ha den på omslaget och också ändra storlek på samma sätt som med bilden. Om du ångrar dig och vill redigera texten dubbelklickar du på textrutan.

För att gå till nästa sida trycker du på ”next” i högerkanten av boken. Där kommer det nu upp en ny sida. Om du vill byta bakgrundsfärg klickar du på informationssymbolen i övre högra hörnet. Där finns bland annat valet att byta ”page color”. Klicka på färgrutan så kommer andra valmöjligheter upp.

För att byta teckensnitt klickar du på en textruta så att den blir markerad. Sedan klickar du igen på informationssymbolen.Där kommer en rad formateringsmöjligheter upp; centrera texten, byta färgbakgrund, byta teckenfärg, fet stil osv.

Här finns också möjligheten att flytta objekt framåt och bakåt i ”högen” på sidan. Om man har både bilder och text på samma sida kan man behöva använda den här funktionen, för att inte bilden ska skymma texten till exempel.

Här har jag lagt bilden med hjärtat längst bak, och bytt färg på texten, så att den ska ligga överst och gå att läsa.

 Vill man lägga till ljud, och använda boken som den är i appen eller i iBooks kan man nu trycka på ”add sound”. Man kan också lägga till ett ljudspår från iTunes.
När man talat in ett spår landar en högtalarsymbol på sidan. Den kan man självklart lägga där man vill ha den.
Om man tänkt publicera boken som tidning på nätet, mejla som pdf till föräldrar eller liknande är det  bra att tänka på att ljudfilerna inte kommer följa med, utan bara finnas som en symbol på sidorna.

När du tycker att boken är färdig är det dags att exportera den till iBooks, så att den går att bläddra i. Det gör du genom pilen högst upp till höger. När du trycker på ”Open in iBooks” landar den automatiskt i iBooks bokhylla och går att bläddra i.

Lägga ihop böcker i Book Creator

Man kan bara lägga ihop böcker som gjorts i samma format. Därför är det viktigt att man bestämmer en gemensam utformning redan från början om man tänkt lägga ihop dem till en klassbok.

Enklast görs det genom att mejla filen som ”ePub-fil” från de övriga iPadsen i klassen till/från en gmailadress som man har inlagd på en padda. Det gör man genom att klicka på molnet och välja ”email as iBook”.

Sedan kan man på en av paddorna gå in i mejlen och där öppna varje bilaga och välja att öppna dem i Book Creator istället för i iBooks.

För att sedan slå ihop böckerna väljer du vilken bok du vill starta med som grundbok. En bra idé är att göra en särskild bok för detta, som bara har ett omslag till exempel, med titeln ”Klass 3B:s bok om vikingatiden” till exempel.  När du gjort detta klickar du på pilen under boken.

Där väljer du alternativet ”combine books”. När du valt bok trycker du där på ”copy”. Böckerna är nu sammanslagna till en bok. För att fylla på med fler böcker gör du om momentet ovan från valet vid ”pilen under boken”.

Om du vill göra ändringar i bokens grundinställningar, såsom titel och författare kan du göra det om du klickar på informationssymbolen under boken.

Kommentera